!DOCTYPE html> Norsk Amatørteaterforbund
Trenger du hjelp? Tips oss.. Tlf 92 89 21 25 Anne Lise Olsen
Derfor holder vi på, 21.03.2014 Tilbake

Hvorfor holder vi på med frivillig arbeid, slik som amatørteater? Organisasjonen «Frivillighet Norge» har sammenlignet to undersøkelser om frivillighet, og resultatet er presentert bl.a. på Norsk teaterråds nettsider. Men er vi frivillige - eller holder vi «bare» på med det vi synes er gøy?

Den ene var en intern medlemsundersøkelse, den andre var en undersøkelse gjennomført av TNS Gallup. - Mye av dette visste vi fra før, sier Morten Hagevik på Norsk teaterråds nettside. -Så det er fint å få bekreftelse på de meldingene vi får fra våre medlemsorganisasjoner og fylkesteaterråd. Samtidig er det en utfordring at begge undersøkelsene ikke treffer frivillige på kulturfeltet 100%, sier han. - Mange oppfatter ikke seg selv som frivillige, vi «holder på med» teater, musikk og dans fordi vi syns det er gøy!

Vanskelig rekruttering av nye frivillige
I den interne medlemsundersøkelsen viser at 37% synes det er vanskeligere å rekruttere frivillige enn for tre år siden. Drøyt 50% sier de ikke har prøvd noen nye rekrutteringsmetoder siste tre år. Samtidig viser tallene at 39% av medlemsorganisasjonene som svarte på undersøkelsen har fått nye medlemmer.

- Det er et sprik mellom det organisasjonene tror skal til for å rekruttere nye og det som virker. Dette viser behov for nye rekrutteringsmetoder, vi må tenke nytt. I tillegg er det viktig å holde på de frivillige. Mange organisasjoner er flinke til å rekruttere, men ikke så flinke til å holde på medlemmene, sa generalsekretær Birgitte Brekke i «Frivillighet Norge» da udnersøkelsene ble presentert.

Idealisme er viktigste bakgrunn for frivillighet
TNS Gallup-undersøkelsen viser at 62% har gjort frivillig innsats de siste 12 mnd. 22% har deltatt mer enn 5 timer i mnd. Videre viser undersøkelsen at unge har lavest andel av frivillige, men de bruker mer tid enn de eldre. De eldre har flest frivillige. De tre viktigste motivasjonsfaktorene i følge TNS Gallup er å være til nytte, være sosial og pliktfølelse. Det å være sosial er viktig for eldre, men ikke så viktig for de yngre. Undersøkelsen viser videre at jo eldre en er, jo mindre viktig er det å brenne for saken. - De yngre vil med andre ord redde verden, mens de eldre vil fokusere på lokalsamfunnet, sa Birgitte Brekke.

Tekniske henvendelser rettes til NATF